Paraules per reflexionar

El geni es fa amb un 1% de talent i un 99% de treballAlbert Einsteinjueves, 29 de diciembre de 2016

A Barberà del Vallès en el miocè hi havia selva

14-12-2016 Programa Divendres de TV3
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/divendres/divendres-14122016/video/5637554/#
Programa del Que qui com
Parlem d'antics primats de les nostres terres:
Fa 11 milions d'anys existia el Barbarapithecus ( trobades dents i ossos del braç), un simi que vivia en la selva ( semblant a  la larisilva de Canàries actual). És la època del Miocè mitjà, i el lloc avui en dia el Castell De Barberà. Menjava fulles, fruits secs i carnosos, això ho sabem gràcies a la troballa d'unes dents.Pesaria les femelles 5 Kg i els mascles 9 Kg. La troballa es va fer en els anys 70 i ara s'han pogut estudiar més a fons amb les noves tecnologies. En aquella època el Vallès Panadès era un depressió molt fonda.
Una altra troballa molt important és la Laia de fa 11,6 milions d'anys , aquest fòssil seria un pleobates ( s'han trobat ossos del crani i dents). Aquest exemplar menjaria fruits carnosos semblants a figues. La Laia va ser trobada en els Hostalets de Pierola.

Altres Jaciments de Catalunya estarien:
-A Masia de l'Hereuet (Ager) primats antics de 55 milions d'anys
-Jaume de Frontonyà. (Berguedà)
-Pontils.(Conca de Barberà)
-Sossís  (Pallars Jussà)primers primats prosimis (eocè) Intarcal (crespià) són restes d'un macaco parent dels actuals micos de gibraltar ( els quals van se introduIts pels romans, ja que estroben al nord de l'Àfrica)

No hay comentarios:

Publicar un comentario